miercuri, 9 noiembrie 2016

Președinții americani și consumul de droguri



 O recentă biografie a președintelui american Barack Obama vorbește despre anii de liceu al președintelui, când acesta obișnuia să fumeze marijuana. Povestea nu este însă nouă. Însuși Obama a recunoscut că fuma marijuana în tinerețe, în autobiografia pe care a publicat-o în 1995 (Dreams of my father).

Evident că acest fost obicei al președintelui a trezit nemulțumirea multora, dar Obama nu este nici pe departe primul președinte al Statelor Unite care să fi consumat droguri și mai mult ca sigur că nu va fi nici ultimul. De fapt, istoria președinților americani cu astfel de obiceiuri începe chiar odată cu istoria statului american, de la Părinții Fondatori.

Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a avut și el o problemă cu drogurile înainte de cariera politică. El a preferat însă să nu vorbească despre asta, spre deosebire de Obama, declarând doar că nu s-a mai atins de droguri din 1974. Cu toate acestea, informațiile privind trecutul lui Bush sugerează că fostul președinte a avut un stil de viață destul de agitat, consumând atât marijuana cât și cocaină.

Și Bill Clinton ar putea fi inclus pe această listă. Fostul președinte a recunoscut în public că a încercat marijuana în tinerețe, dar că de fapt nici nu i-a simțit efectele. Mărturisirea a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate din 1992, în timpul campaniei electorale. Clinton a recunoscut că a încercat marijuana, dar că nu a inhalat fumul, astfel că nu a resimțit efectele drogului.

În schimb, situația este cu totul alta în cazul lui JFK. Dintre toți președinții Statelor Unite, el a avut probabil cea mai complexă „relație” cu consumul de droguri. La fel ca circa 42% dintre americanii de azi, Kennedy a încercat marijuana în tinerețe; asta susține o fostă prietenă a lui Kennedy care îl cunoștea în timpul anilor de facultate. Într-o carte lansată anul trecut, ea povestește că într-o vacanță în Jamaica, Kennedy și-a aprins un joint.

Dar consumul de droguri al iubitului președinte JFK nu se limitează la marijuana. El era dependent și de medicamente. Kennedy lua foarte multe medicamente pentru diverse probleme medicale despre care publicul american nu știa nimic. Astfel, printre altele, el lua codeină, demerol și metadonă pentru dureri; Ritalin, un stimulent; meprobamat și librium pentru stări de anxietate; barbiturice pentru probleme cu somnul.

Președintele Franklin Pierce (1853-1857) avea un mod ciudat de a-și motiva oamenii pe câmpul de luptă. Potrivit unor surse contemporane, el obișnuia să fumeze marijuana împreună cu soldații. De fapt, în timpul războiului dintre SUA și Mexic, Pierce ar fi declarat că singurul lucru bun legat de conflict era faptul că putea fuma canabis.

Înainte ca cocaina să devină o substanță foarte strict controlată, ea era disponibilă pe piață în mod legal și folosită ca remediu împotriva durerii, în ciuda faptului că ea crea dependență. Președintele Ulysses S. Grant (1869-1877) a suferit de cancer de gât și folosea dropsuri de cocaină în mod regulat pentru a-și alina durerile. Se pare că Grant ar fi consumat cocaină și în perioada în care și-a scris faimoasele memorii (Personal Memoirs of Ulysses S. Grant). Președintele avea să rămână dependent de acest drog până la moarte.

Și Andrew Jackson (1829-1837) fuma ocazional marijuana în public. Ca și Pierce, el obișnuia să fumeze împreună cu soldații pe câmpul de luptă.

Thomas Jefferson, al treilea președinte al Americii și unul din Părinții Fondatori, era deținătorul unor vaste terenuri pe care planta cânepă. Dacă Jefferson obișnuia să-și și fumeze recolta e încă subiect de dezbateri printre istorici. Există un citat care îi este atribuit președintelui – „Unele din cele mai bune zile le-am petrecut pe veranda mea din spate, fumând cânepă și observând orizontul”, dar acesta nu a putut fi găsit nicăieri în scrierile sale.

George Washington, probabil cea mai admirată și apreciată figură din istoria Statelor Unite (alături de Lincoln) nu era doar un obișnuit consumator de marijuana, ci și un susținător al folosirii cânepii drept monedă de schimb. Și Washington cultiva cânepă și din moment ce e cunoscut faptul că suferea de dureri de dinți, se prea poate ca el să fi folosit cânepa pentru a-și alina aceste dureri.

Sursa : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/pre-edin-ii-americani-i-consumul-droguri



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu