duminică, 20 noiembrie 2016

Istoria Pantofilor



Te-ai intrebat vreodata cine a purtat prima pereche de pantofi si cum au fost ei inventati?
Ei bine…este imposibil de stiut cand au fost purtati primii pantofi , dar clima calda sau rece dintr-o anumita regiune, cu siguranta a influentat ce tip de pantofi se purtau.

Pantofii timpurii

Cea mai simpla metoda de a proteja picioarele era sa iei ce era la indemana – scoarta de copac , frunze mari si iarba – si sa fie legate sub picior cu vita de vie . In tarile cu clima fierbinte acest lucru s-a transformat in sandale , ce erau confectionate din ramuri de palmier impletite, iarba sau fibre de planta, si atasate de picior cu inele ce erau legate de degete.
Dovezi ale unor sandale timpurii , au fost gasite in Japonia, Polinezia si America.

Cunoastem ca stramosii nostri, foloseau pielea animalelor pentru imbracaminte, in timp descoperind metode de a vopsi pielea si de a o pastra cat mai bine. In tarile cu clima rece, incaltamintea era confectionata din pielea animalelor pentru o mai buna protectie si pentru a pastra caldura picioarelor.
O bucata de piele perforata pe margini era pusa sub picior si legata cu o panglica din piele care avea rolul de  a tine pantoful la locul lui in jurul piciorului. Acestea este un exemplu timpuriu de mocasin.

Primii pantofi din Anglia semanau cel mai probabil cu cei din Insulele Aran, Irlanda. Putini pantofi au “supravietuit”. Cateva fragmente de pantofi din Epoca de Bronz au fost gasite in timpul sapaturilor dar nu indeajuns pentru a determina stilurile de incaltaminte. Dar, din timpul romanilor s-au gasit mai multe perechi de incaltaminte , sugerand faptul ca au existat mai multe stiluri decat ne-am fi asteptat.

Pantofii din timpul romanilor

Romanii produceau mai multe tipuri de incaltaminte. Ei au ajuns in Anglia, purtand sandale militare (numite in engleza“caliga”) ce descopereau degetele , avand zabrele pe deasupra, panglici in partea din fata si o talpa grea ce avea cuie batute in ea . Alte 2 stiluri au fost “calceus” si “gallica”, ambele acoperind degetele – stil potrivit mai mult pentru clima din Anglia.

Dupa plecarea romanilor, Anglia a inceput sa-si produca propriile stiluri de incaltaminte , de regula pantofi din piele ce acopereau degetele, partea din fata avand forma ovala sau rotunda.

Pantofii din Epoca Medievala

Stilurile de incaltaminte au continuat sa se schimbe in timpul Epocii Medievale. Talpa si partea din fata a pantofilor nu mai erau prinse in curele, ci cusute cu ata si astfel partea ce acoperea degetele a devenit un varf ascutit , cunoscut ca si coada scorpionului; acestea au inceput sa fie din ce in ce mai lungi in anii 1320 si au inceput sa fie cunoscute sub denumirea de sulita. Lungimea varfului pantofului era un simbol al statusului . Regele si cei de la curtea regelui aveau pantofi cu cele mai lungi varfuri. Acest stil nu era purtat insa, si de femei. Pantoful care acoperea glezna a ramas popular, se lega in parti cu 3 snurulete ce patrundeau prin cate 3 gauri.

Varful ascutit a disparut la sfarsitul evului mediu si a fost inlocuit cu varful rotund sau patrat. La inceput avand o marime potrivita, talpa a devenit din ce in ce mai mare. In timpul domniei lui Henric al VIII –lea , talpile ce atingeau lungimea de 16,5 cm erau normale.

Alt stil ce era popular, erau pantofii cu taietura joasa , cu o panglica si o catarama fixata in jurul gleznei si avand varful patrat. Ambele stiluri puteau avea diverse aplicatii pe varf.

Pantofii din Epoca lui Tudor


Dupa anul 1500 s-a revenit la varful “tocit”, urmat de varful rotund in anii 1590. Din anul 1570 pantofilor le-au fost adaugate cureluse ce se legau peste limba din fata a acestora , formand o fundita. Tot in aceasta perioada , tocurile au inceput sa-si faca aparitia.
Pana la sfarsitul domniei reginei Elisabeta I , lungimea tocurilor a inceput sa fie de 5-8 cm.
In timpul domniei lui Charles I, cizmele pana la genunchi si in culori vii erau foarte populare.

Pantofii secolului al 17-lea

In secolul al 17-lea , barbatii purtau pantofi si papuci cu varf patrat, adesea incovoiat . Femeile decid ca varful ascutit este mai feminin. O importanta inovatie in 1660 a fost sistemul de inchidere al pantofilor cu catarama. Samuel Pepys scria in jurnalul sau in data de 22 ianuarie 1660 : “Astazi am inceput sa pun catarame pantofilor mei”.

La inceput fiind foarte populare in randul barbatilor, femeile au inceput in cele din urma sa le poarte si ele, inlocuind panglicile cu asa zisele curelusele ce aveau catarama.

Pantofii secolului al 18-lea

In secolul al 18-lea , pantofii femeilor reflectau stilul elaborat al rochiilor, avand aceasi broderie si aceleasi ornamente . Fasii de siret argintiu erau foarte populare ca decoratiuni aplicate pantofilor. Sireturile argintii sau aurii erau schimbate de la o pereche de pantofi la alta. Alte caracteristici erau varful ascutit, siretul si sistemul de inchidere cu catarama, o bucata rotunda de piele alba intre talpa pantofilor si partea de sus a acestora si toc inalt acoperit cu lemn. Pantofii barbatilor au devenit foarte simpli, confectionati din piele neagra cu varf ascutit si toc jos.

Pana la sfarsitul anilor 1760, tocul gros a inceput sa se subtieze dar a devenit destul de putin solid, baza acestuia latindu-se, realizandu-se in anii 1770 “tocul Italian” pentru pantofii de dama. Catre sfarsitul secolului al 18-lea si inceputul secolului al 19-lea , pantofii de femeie pierdeau din inaltime , tocurile au devenit din ce in ce mai joase pana cand au disparut in intregime iar varful ascutit este inlocuit pentru prima oara de varful ingust si oval si apoi varful patrat. Pantofii au devenit atat de delicati , confectionati din satin si matase incat au fost adaugate panglici ce se innodau pentru nu scapa pantoful din picior.

Pantofii secolului al 19-lea

Secolul al 19-lea e caracterizat de predominanta botinelor atat pentru femei cat si pentru barbati. Stilurile populare erau: botinele “Blucher” avand talpa si tocul unite(dintr-o singura bucata), iar partile laterale prinse cu sireturi, botinele din panza cu sireturi , botinele cu capse, si botinele Balmoral, care se inchideau in fata cu sireturi.
In afara de botine, femeile purtau pantofi eleganti cu toc , pantofi dintr-o multitudine de materiale, de la satin si matase la piele de reptila.  Barbatii aveau de ales intre pantofii Oxford cu sireturi in partea din fata si pantofii Derby cu sireturi in partea din fata si decupati la varf.

Pantofii secolului 20

Secolul 20 a fost asaltat de o multime de stiluri de pantofi, precum si de aparitia designerilor de pantofi.
De la stilul anilor 20 la pantofii in 2 culori din anii 30 , la pantofii comozi ai anilor 40, anii 50 aduc stilul brothel creepers, stil adoptat rapid de generatia rock’d’roll; anii 60 se caracterizeaza prin stilul pantofilor sau botinelor ce ajung pana la glenza alaturi de celebrii stiletto, anii 70 promoveaza pantofii cu platforma.  

Secolul 20 ramane cel mai bogat in materie de aparitii, si stiluri de pantofi - un secol plin de creativitate si culoare pentru industria atat de iubita de femei -  cea a pantofilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu