miercuri, 9 noiembrie 2016

Cine a fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru funcția de Președinte?



Hillary Clinton nu este prima femeie din istoria Americii care să candideze la președinție.

Puțini cunosc, astăzi, numele femeii care a încercat pentru prima dată să distrugă monopolul masculin asupra celei mai înalte funcții din Statele Unite. Se întâmpla demult, în 1872, când Victoria Woodhull a avut curajul de a sfida toate convențiile epocii. Povestea ei este și mai uimitoare dacă ne gândim că Woodhull a făcut-o cu cinci decenii înainte de ratificarea amendamentului 19 din 1920 prin care femeie obțineau drept de vot. Astfel, atunci când ea însăși candida la președinție, în 1872, Victoria Woodhull n-a avut drept să voteze, deși numele ei apărea pe buletinul de vot. Și chiar dacă legislația i-ar fi permis să voteze, Woodhull n-ar fi putut să o facă, pentru că se afla la momentul respectiv în închisoare, din cauza unor acuzații de obscenitate.

Victoria Woodhull a candidat în numele Partidului pentru Drepturi Egale, formațiune politică ce susținea drepturi egale la vot pentru femei și bărbați. Partidul a nominalizat-o în mai 1872 pentru a candida împotriva președintelui Ulysses S. Grant și a democratului Horace Greeley. Alături de ea, ca propunere pentru vice-președinte, era Frederick Douglass, un fost sclav devenit scriitor aboliționist.

Victoria Woodhull

Nu s-au păstrat documente care să arate câte voturi populare a primit Woodhull; știm însă că nu a primit niciun vot în colegiile electorale. In schimb, 12 ani mai târziu, când o altă femeie a candidat la funcția de președinte, ea a adunat 4.149 de voturi.
Victoria Woodhull a fost un personaj controversat în epocă. A fost activist pentru drepturile femeilor atât în chestiunile sociale, legate de muncă, cât și în viața privată, ea militând pentru libertatea femeilor de a se căsători, divorța și avea copii fără amestecul guvernului.

Sursa : http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/cine-fost-prima-femeie-istoria-sua-care-candidat-functia-presedinte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu