luni, 14 noiembrie 2016

Cinci mituri despre Titanic


Cu ocazia relansării în varianta 3D a filmului ’’Titanic’’ regizat de James Cameron, BBC a realizat o listă cu cinci mituri despre faimosul vas care au fost preluate în ecranizările care s-au inspirat din povestea sa.


1. ’’Vasul care nu poate fi scufundat’’. În filmul lui Cameron, mama eroinei Rose priveşte nava ancorată în portul din Southampton şi exclamă: ’’Deci acesta e vaporul despre care se spune că nu poate fi scufundat’’. Richard Howells, profesor de sociologie la Kings College London, afirmă că ’’acesta este probabil unul dintre cele mai mari mituri despre Titanic. Nu este adevărat că toată lumea credea asta, iar compania White Star Line, cea care a construit vasul, nu a făcut niciodată o asemenea afirmaţie’’, adaugă el.

2. ’’Ultimul cântec al orchestrei’’. Una dintre cele mai impresionante imagini din majoritatea filmelor despre Titanic este cea în care orchestra cântă în timp ce vasul se scufundă. Povestea spune că membrii orchestrei au rămas pe punte, pentru a-i încuraja pe pasageri, iar ultima piesă interpretată de aceştia a fost imnul religios ’’Nearer, my god, to thee’’(’’Mai aproape, Dumnezeul meu, de Tine). Se spune că niciunul dintre ei nu a supravieţuit, fiind consideraţi ulterior ca eroi. Simon McCallum, profesor la Gjovik University College din Norvegia, spune că ’’martorii au declarat că orchestra a cântat într-adevăr pe punte, dar nu se ştie cu siguranţă până în ce moment au făcut asta şi mai ales care a fost ultimul cântec’’.


3. ’’Moartea căpitanului Smith’’. Nu se ştiu prea multe despre ultimele ore ale căpitanului de pe Titanic, dar este perceput ca un erou, în ciuda faptului că nu a încetinit la timp viteza vasului pentru a evita impactul cu aisbergul. ’’Smith ştia câţi pasageri sunt la bord şi câte locuri libere erau în bărcile de salvare. Cu toate acestea, le-a permis să plece pe jumătate încărcate cu oameni’’, spune Paul Louden-Brown, cercetător ce studiază istoria Titanicului şi care nu este acord cu imaginea de erou a căpitanului Smith. ’’Bărcile aveau o capacitate de 65 de persoane fiecare, iar primele au plecat cu numai 27 de pasageri la bord. Majoritatea au plecat pe jumătate goale şi nu s-au mai întors după alţi oameni’’, adaugă Louden-Brown.


4. ’’Omul de afaceri ticălos’’. Toate poveştile create în jurul omului de afaceri J. Bruce Ismay, preşedintele companiei White Star Line, îl prezintă pe acesta ca pe un laş. Se spune că Ismay l-a obligat pe căpitanul Titanicului să mărească viteza, fără a ţine cont de riscuri, iar apoi a scăpat sărind în prima barcă de salvare. ’’Toţi regizorii au considerat povestea lui Ismay mult prea interesantă pentru a nu o integra în filmele lor’’, spune Paul Louden-Brown. ’’Unii supravieţuitori au declarat că el a sărit în prima barcă de salvare, alţii au spus că i-a comandat propriei echipe să-l scape, iar frizerul vasului a povestit că Ismay a fost repartizat unei bărci din ordinul ofiţerului şef al vasului. Lordul Mersey, cel care a condus investigaţia cu privire la scufundarea Titanicului, a declarat că Ismay a ajutat mulţi pasageri să scape înainte de a-şi păstra un loc în ultima barcă de salvare’’, adaugă Louden-Brown.


5. Pasagerii clasei a treia. Una dintre cele mai impresionante scene din ’’Titanicul’’ lui James Cameron este aceea în care pasagerii clasei a treia sunt ţinuţi cu forţa sub punte pentru a nu ajunge la bărcile de salvare. Richard Howells spune că ’’nu există nicio dovadă care ar putea atesta acest fapt’’. ’’Existau într-adevăr porţi care să delimiteze clasele din care făceau parte pasagerii, dar scopul lor nu era acela de a le bloca acestora accesul. Fiecare clasă avea acces la propria punte şi la propriile bărci de salvare, cu excepţia că pasagerilor de la clasa a treia nu le fusese destinată nicio barcă. Ei au fost nevoiţi să treacă prin mai multe coridoare pentru a ajunge la puntea principală. Pasagerii claselor întâi şi a doua au fost avantajaţi din acest punct de vedere. Ancheta condusă de Lordul Mersey a relevat faptul că unele porţi de acces au fost blocate iniţial de stewarzi, dar că în cele din urmă au fost deschise’’, spune Howell.


Cifrele supravieţuitorilor şi victimelor de pe Titanic:

Categorie              Pasageri la bord     Supravieţuitori     Victime

Clasa 1                  325                            201                        124

Clasa a 2-a           284                            118                         166

Clasa a 3-a           708                            178                         530

Echipaj                   908                            216                         692


Sursa : http://www.gandul.info/magazin/cinci-mituri-despre-titanic-9483018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu