duminică, 20 noiembrie 2016

10 lucruri de ştiut despre ... Cămaşa albă


Cămaşa este una dintre cele mai întâlnite piese atât în garderoba unei femei, cât şi în cea a unui bărbat. Cămaşa albă este considerată o piesă clasică, care nu poate lipsi din niciun dulap. Iată zece lucruri despre cu a apărut ea şi cum a evoluat de-a lungul secolelor.


Strămoşul ei este este tunica de in purtată în Imperiul Roman, în secolul al III-lea d. H. Aceasta se îmbrăca pe cap, era lungă până la genunchi şi strânsă în talie cu o curea. Era folosită atât de bărbaţi cât şi de femei, sub drapajele togilor şi peplurilor, fiind în realitate precursoarea lenjeriei intime.


 În secolul al VIII-lea, cruciaţii vor aduce din Orient mai modernul camis, în mare vogă printre perşi, cu mânecile croite şi cusute separat.
La curtea Bizanţului, cămaşa era purtată sub îmbrăcămintea grea, plină de perle şi pietre preţioase. Aceasta e mult mai strâmtă decât cea romană, dar tot fără nasturi.
În timpul Renaşterii pe lângă in începe să fie folosit ca material bumbacul, ducând la o revoluţie a lenjeriei intime. Acum va deveni celebru tandemul cămaşă-corset.
 În Renaştere exista obieciul de a schimba o dată pe săptămână lenjeria intimă, iar cămaşa avea misiunea de a absorbi secreţiile corpului, de cele mai multe ori spălat o dată la câteva luni.
În secolul al XVI-lea, gulerul evoluează, încreţit şi ondulat în mai multe feluri, primind numele de „jabou”. Pentru a-şi menţine forma este apretat la cald. Curând se transformă în gulerul de dantelă cu rulouri rigide, care la curtea spaniolă a lui Carol Quintul, atinge dimensiunile unei roţi de moară.
La curtea lui Filip al IV-lea al Spaniei apare, în jurul anului 1620, gulerul finisat cu dantelă italienească, franţuzească sau flamandă, susţinut de o mică ţeavă din metal. Astfel jaboul greoi este îndepărtat.
La curtea lui Ludovic al XIV-lea, cămaşa albă face parte dintr-un ritual, astfel că unui nobil, în fiecare zi altul, îi revine onoarea de a înmâna suveranului cămaşa pe care acesta o va îmbrăca odată trezit din somn.
În secolul al XVII-lea cămăşii care trebuia să fie neapărat albă şi parfumată, iar dacă bugetul permitea, scrobită în Olanda, i se alătură cravata, prima formă a acesteia fiind purtată de soldaţi şi gentilomi.
Inventarea maşinii de cusut în 1846 transformă cămaşa într-un obiect de larg consum, având chiar guler detaşabil. Ea devine uniforma gentlemanilor care se duelează pentru un scop mai mult sau mai puţin nobil.

Sursa : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/10-lucruri-tiut-c-ma-alb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu